Instalace kvalitní podlahové izolace spolu s elektrickým podlahovým vytápěním pomáhá zvýšit výkon systému a nabízí ještě větší úsporu provozních nákladů. V tomto průvodci vám odpovíme na otázky týkající se izolace podlahy, včetně:

  • Jak funguje izolace podlahy
  • Hlavní výhody izolace podlah
  • Nejlepší řešení izolace pro domácnost
  • Kde jinde v domě by měla být instalována izolace
  • Jak zakoupit izolaci Warmup

Co je izolace podlahy?

Naše řada elektrických systémů podlahového vytápění je energeticky účinnější než tradiční systémy vytápění, snadno se instaluje, je diskrétnější a ideální pro novostavby i rekonstrukce. Aby systémy podlahového vytápění fungovaly v nejúčinnějším režimu, měla by být použita vrstva izolace podlahy, která pomůže zkrátit dobu zahřívání systému, rovnoměrněji rozvádět sálavé teplo po celém prostoru a snížit tepelné ztráty – zabrání úniku tepla produkovaného systémem z místnosti. Pro naše systémy elektrického podlahového vytápění nabízíme širokou škálu izolačních materiálů.

Výhody izolace podlah

1. Nižší provozní náklady

Nejlepší izolace podlahy zajistí, že veškeré teplo generované systémem podlahového vytápění zůstane uvnitř místnosti a nebude unikat do místností pod nebo do základů. To znamená, že dochází k minimálním ztrátám energie, což má za následek nižší spotřebu. Zvýšená odezva systému podlahového vytápění při použití s izolací také pomáhá snížit spotřebu energie a přináší nižší provozní náklady.

2. Spolehlivější, konzistentnější a rychlejší ohřev

Systém vytápění funguje tak, že povrch podlahy rychle dosáhne požadované teploty a poté se vypíná a zapíná pouze podle potřeby, aby se tato teplota udržela. Izolace podlahy pomáhá udržovat teplo rovnoměrně rozložené a eliminuje vznik studených a teplých míst.

3. Snížení hluku

Systémy elektrického podlahového vytápění jsou již nyní tiché, ale izolace podlahy může skutečně pomoci snížit hladinu hluku způsobenou pohybem uvnitř domu tím, že tyto zvuky pohlcuje.

Nejlepší izolace podlahy

Při instalaci systému elektrického podlahového vytápění je ideální řešením naše izolační deska pro podlahové vytápění Ultralight. Je navržena pro izolaci, šíření tepla a oddělování a je vyrobena s vícevrstvou konstrukcí, která obsahuje hliník, netkané rouno a izolaci PEF. Horní a spodní vrstva rouna poskytují oddělovací vrstvu, která pomáhá chránit před praskáním dlaždic a spárovacích hmot v důsledku pohybu podkladu. Vrstva hliníku odráží teplo směrem nahoru a rovnoměrně ho rozvádí po podlaze – Ultralight poskytuje o 50 % rovnoměrnější vytápění a o 30 % rychlejší zahřívání než standardní izolační desky. Její zvýšená energetická úspornost znamená, že lze dosáhnout střednědobých/dlouhodobých úspor. Všechny tyto výhody jsou obsaženy v desce o tloušťce pouhých 6 mm, která přidává velmi malou dodatečnou výšku podlahy a zároveň výrazně snižuje tepelné ztráty směrem dolů.

Jak instalovat izolační desku Ultralight™

Izolační desky Ultralight se velmi snadno instalují. Jsou lehké a zároveň jsou větší než klasické izolační desky, lze je instalovat rychleji. Na rozdíl od cementových izolačních je lze řezat do křivek nebo složitých tvarů pomocí nože.

Při instalaci postupujte podle těchto 4 jednoduchých kroků: 

  • Čistý a suchý rovný povrch
  • Základní nátěr bez rozpouštědel
  • Naneste 1/4″ flexibilního lepidla na cementové bázi
  • Položte desky na čerstvé drážky s přesazenými spárami.

Kde jinde by měla být izolace instalována?

Kvalitní podlahová izolace je nedílnou součástí řešení sálavého vytápění, ale před pronikáním studeného vzduchu je třeba náležitě chránit i zbytek domu, aby teplo zůstalo uvnitř a neunikalo ven.

Stěny

Instalace kvalitních izolačních materiálů do dutin stěn je skvělým způsobem, jak zvýšit energetickou náročnost domu a snížit náklady na vytápění.

Okna

Většina oken na dnešním trhu je energeticky účinná, ale jejich výkon lze zvýšit tím, že dutina kolem okna bude dobře izolována. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je pomocí neexpanzní pěny ve spreji, která je k dispozici ve většině železářství. Vyplňuje dutiny rychleji a plněji než izolace ze skelných vláken a zajišťuje správné utěsnění okna.

Dveře

Stejně jako okna, i dveře je nejlépe izolovat neexpanzní pěnou, kterou lze snadno nastříkat do otvoru, aby skvěle těsnila. V některých případech může být dutina příliš těsná, než aby se do ní dostala stříkací tryska, a v takových případech je nejlepší použít izolaci ze sklelných vláken a vtlačit ji do otvoru pomocí tmelu.

Stropy

Stropy a podkroví jsou dvě oblasti, které si zaslouží největší pozornost. Protože teplo stoupá vzhůru, je zde největší možnost k energetickým ztrátám.

Jak začít s projektem podlahového vytápění

Systémy podlahového vytápění Warmup a izolace jsou k dispozici pro použití ve všech typech místností a se všemi podlahovými úpravami. Chcete-li zjistit, kolik bude stát kompletní  systém, použijte náš formulář žádosti o cenovou nabídku a my vám obratem odpovíme s podrobnou cenovou nabídkou.