Tento článek pojednává o značných rozdílech mezi podlahovým vytápěním a radiátory jako topným systémem pro domácnost. Hlavní rozdíly mezi podlahovým vytápěním a radiátory lze zdůraznit v následujících 5 bodech:

  1. Rozvod tepla
  2. Pohodlí a kvalita vzduchu
  3. Efektivita z hlediska nákladů
  4. Estetika
  5. Zónové vytápění

Ústřední topení s radiátory bylo zavedeno ve 30. letech 20. století a od té doby je používáno jako standardní topný systém, přičemž v posledních 8 desetiletích zůstává víceméně nezměněno. V poslední době se podlahové vytápění používá jako hlavní systém vytápění, který nabízí bezkonkurenční pohodlí a luxus.

Níže naleznete srovnání těchto dvou systémů a vysvětlení, proč si myslíme, že podlahové vytápění je nejlepším řešením pro vytápění domu.

living room with underfloor heating 4iE thermostat

1. Rozvod tepla

Výběr topného systému určuje způsob distribuce tepla. Podlahové vytápění produkuje sálavé teplo, které nám zajistí pocit tepla. Pojem sálavé vytápění se používá, protože tepelné záření je odpovědné za významnou část „tepelného komfortu“ dosaženého touto formou vytápění.

Radiátory pracují tak, že ohřívají vzduch, který je obklopuje, pomocí konvekce. Vzduch zahřátý radiátorem stoupá směrem ke stropu a jakmile se tento teplý vzduch ochladí, padá opět směrem dolů k podlaze, aby se znovu ohřál konvekcí radiátoru. To vytváří proud horkého a studeného vzduchu a vznikají tak teplejší a chladnější místa, které jsou v blízkosti radiátorů teplejší než v jiných, vzdálenějších částech místnosti.

heating systems comparison: radiator vs radiant floor heat

Podlahové vytápění a radiátory distribuují teplo různě. Tento obrázek porovnává sálavé podlahové vytápění a nerovnoměrné rozložení tepla z radiátorového systému. Vzhledem k tomu, že v některých oblastech trvá zahřívání pomocí radiátorů mnohem déle a jiné oblasti jsou přehřáté, horká a studená místa snižují požadovanou úroveň pohodlí.

2. Účinnost a pohodlí systému

Způsob distribuce tepla ovlivňuje účinnost a pohodlí topného systému. Sálavé teplo ohřívá objekty přímo a udržuje přirozenou vlhkost v místnosti, zatímco proudění teplého vzduchu má tendenci snižovat vlhkost, což může způsobit, že se ve vytápěné oblasti nebudete cítit příjemně. Pokud je celé patro vytápěno, pak sálavé teplo zajistí velmi rovnoměrné šíření tepla, zatímco konvenční vytápění nejprve zahřívá jednu oblast a poté trvá určitou dobu, než oběhne celý okruh, aby se dosáhlo požadované úrovně pohodlí. Zvýšení teploty vzduchu konvenčním ohřevem může způsobit nepříjemné pocity a přehřátí, které může zase snížit hladinu kyslíku a tím způsobit dýchací potíže vlivem příliš horkého vzduchu.

conventional radiators heat vs underfloor heating comparison

Sálavé podlahové vytápění poskytuje teplo tam, kde je to potřeba, snižuje riziko přehřátí těla a je co nejblíže k ideálnímu vytápění.

3. Přehřívání je neefektivní a drahé

Radiátory byly představeny jako luxus ve 30. letech, ale jsou náchylné k přehřátí, díky kterému je topný systém mnohem méně účinný. Často je nutné větrání, například otevření okna, což způsobuje ztrátu energie do okolí.

Způsob, jakým radiátory produkují teplo, vytváří teplejší a chladnější místa, což znamená, že k tomu, abyste se cítili dobře i dále od radiátoru, je nutné zvýšit teplotu v místnosti. To způsobí, že radiátory vytvářejí více tepla, aby se zvýšila teplota i na chladnějších místech, ale současně ještě více ohřívají oblast v blízkosti radiátoru. Toto přehřátí znamená, že teplota v místnosti bude nakonec příliš vysoká, což vyvolává potřebu otevírat okna, aby se do místnosti dostal čerstvý vzduch, ale zároveň dochází k úniku tepla, ztrácí se energie a tím pádem i peníze. Plýtvání energií je drahé, protože přehřátí pouze o 1% může zvýšit náklady na palivo o 8% (zdroj: Carbon Trust), což může skutečně zvýšit účty za energii.

4. Dekorace domu

Podlahové vytápění je snem dekoratérů, protože nezabírá žádný prostor v místnosti. Zdroj tepla je uvnitř podlahy. Radiátorové systémy jsou často objemné a musí být uvnitř místnosti a díky tomu zabírají místo na zdi. To je velmi problematické zejména v malých prostorách, jako jsou koupelny, kde je potřeba každý centimetr, aby se co nejlépe využil prostor.

decorating your home without radiators

Podlahové vytápění neomezuje umístění nábytku a dává plnou svobodu při navrhování v domácnosti, na rozdíl od radiátorů, které jsou často objemné a potřebují dostatek prostoru

5. Zónování – individuální regulace teploty v každé místnosti

Vytápění je účinnější, když je rozděleno do jednotlivých zón. Ve většině případů se používá podlahové vytápění zónované po pokojích, přičemž termostat ovládá každou konkrétní zónu. Místnost se proto vytápí pouze tehdy, když je to potřeba, čímž se snižuje množství potřebné energie. Konvenční radiátorové systémy však mají tendenci se zahřívat v celém domě najednou na základě centrálního termostatu. To může v závislosti na umístění termostatu způsobit přehřátí a nedostatečné vytápění a je méně účinné než vytápění jednotlivých zón.

bathroom with heated hot floor

Může podlahové vytápění nahradit radiátory?

Je možné použít podlahové vytápění místo radiátorů a v závislosti na tepelných ztrátách je možné se radiátorů zcela zbavit.

Aby bylo možné rozhodnout, zda lze podlahové vytápění použít jako jediný zdroj tepla, je třeba provést výpočet tepelných ztrát. To nám řekne, zda tepelný výkon podlahového vytápění splňuje požadavky na vytápění místnosti nebo oblasti; maximální tepelný výkon musí být větší než maximální tepelná ztráta, aby bylo v místnosti dostatečné teplo.

U stávajících domů s ústředním vytápěním se nahrazením radiátorů podlahovým vytápěním zvyšuje kvalita vzduchu, protože konvekční vytápění radiátory způsobuje vyšší přašnost domě. Systémy podlahového vytápění vyzařují sálavé teplo, což znamená, že ve všech částech místnosti je teplo rovnoměrně rozloženo.

Podlahové vytápění je moderní systém vytápění, který lze instalovat do stávajících i nových domů. Podívejte se na náš sortiment a najděte vhodné produkty pro projekt. Pro podrobnější informace a náklady na systém si od nás můžete nechat vypracovat nabídku.