floor heating living room

Ceny energií od začátku roku 2022 nepřetržitě rostou a s nimi i náklady na vytápění domácností. Chápeme, jak obtížný může být tento nebývalý nárůst cen, a proto se v tomto průvodci věnujeme některým nápadům a novým technologiím, které mohou pomoci snížit spotřebu i emise uhlíku. Objevte: 

  • Způsoby, jak zlepšit energetickou účinnost domu 
  • Jak může chytrý termostat ušetřit náklady 
  • Věci, které lze udělat pro zabezpečení domu do budoucna  
  • Jak může podlahové vytápění snížit spotřebu

Zvýší se náklady na vytápění?

Ano, ve většině případů ano. Náklady se liší podle lokality, systému měření a tarifů. Chcete-li se dozvědět více informací o těchto cenách a jejich výši, kontaktujte dodavatele elektřiny a poraďte se s ním o aktuálním tarifu.

Jak lze zlepšit energetickou náročnost domu? 

Abychom pomohli snížit náklady na rostoucí ceny energií, je skvělý nápad podívat se na to, jak učinit domov energeticky účinnějším – a tím snížit plýtvání energií a následně i náklady.  

Oblíbeným způsobem, jak zvýšit energetickou účinnost domů, je instalace dobré izolace. Zajištění dobré izolace stěn, podlah a podkroví udrží teplo produkované topným systémem uvnitř prostoru a zároveň zabrání vnikání studeného vzduchu zvenčí. Dvojitá a trojitá okna a izolace proti průvanu také ochrání před nízkými venkovními teplotami.  

Dalším způsobem, jak výrazně ušetřit energii, je aktualizace topného systému. Sálavé podlahové vytápění je ve srovnání s tradičními topnými systémy mnohem čistší a účinnější způsob vytápění. Instalace systému Warmup podlahového vytápění v celém domě může pomoci ušetřit více než 1621 kWh energie ročně a přinést značné úspory.

6ie thermostat

Snižte spotřebu energie pomocí chytrého termostatu 

Hledáte okamžité kroky ke snížení nákladů? Používání vícezónových inteligentních termostatů k řízení topného systému může ve srovnání se základními termostaty ušetřit energii.

 WiFi termostaty Warmup zajišťují, aby byl dům vytápěn ve správný čas a na správnou teplotu podle potřeby. Tento druh optimalizovaného vícezónového vytápění znamená, že jsou vytápěny pouze místnosti, které je třeba vytápět, čímž se šetří energie a přináší úspory nákladů. Náš WiFi termostat 6iE má dotykový displej chytrého telefonu a poskytuje intuitivní ovládání a automatické řízení topného systému, aby se snížilo plýtvání energií. Hledáte něco jednoduššího? WiFi termostat Element je naší nejnovější inovací v oblasti ovládání podlahového vytápění a nabízí všechny naše inteligentní funkce pro úsporu energie. Navíc v povedeném designu s jednoduchým ovládáním.

Používání chytrého termostatu Warmup spolu s naší aplikací MyHeating pro chytré telefony může ušetřit stovky ročně na účtech za energie.

Jak zabezpečit dům do budoucna proti rostoucím cenám?

Máte-li zájem o dlouhodobá řešení pro zlepšení udržitelnosti domova a zachování ochrany před dalším růstem cen, existuje široká škála možností, které lze prozkoumat.  

Zvažte instalaci nového zdroje tepla využívajícího obnovitelné zdroje energie, jako je tepelné čerpadlo země nebo vzduch, kotel na biomasu nebo solární termický systém, a zároveň uvažujte o instalaci nových solárních panelů, které by fungovaly společně s akumulátory pro potřeby elektrické energie. Instalace těchto energeticky úsporných opatření může být nákladná, ale sníží uhlíkovou stopu domu a může zmírnit dopady narušení trhu s energií. Elektrická energie je v současné době stále dražší než plyn, ale s rozvojem nízkouhlíkových technologií v energetice to nemusí platit vždy.  

Elektrické systémy podlahového vytápění jsou skvělé pro použití se solární energií, pokud máte zájem o odklon od národní energetické sítě. 

Snižte spotřebu vytápění podlahovým vytápěním 

Domy s podlahovým vytápěním jsou komfortnější a až o 40 % účinnější než domy s ústředním vytápěním. Domy se správně navrženými systémy podlahového vytápění mohou využívat sálavého efektu, který ohřívá lidi, nikoliv pouze vzduch. To znamená, že stejného pocitu tepla lze dosáhnout při nižších teplotách vzduchu, což snižuje energetické ztráty přibližně o 10 %. 

Jak podlahové vytápění zlepšuje energetickou účinnost? 

Systémy podlahového vytápění využívají technologii sálavého tepla k vytápění místnosti mnohem energeticky šetrnějším a účinnějším způsobem. Sálavé vytápění ohřívá místnost od země a přímo do předmětů a osob v prostoru, na rozdíl od ústředního vytápění, které se zaměřuje na ohřev vzduchu v místnosti, čímž dochází ke značnému plýtvání energií. Tyto systémy se také rychle zahřívají a pracují při nižších teplotách než systémy ústředního vytápění, přičemž stále udržují stejnou úroveň tepla, takže k dosažení ideální úrovně komfortu potřebují méně energie. Tato energeticky účinná technologie může také výrazně snížit uhlíkovou stopu vašeho domova. 

Nahrazení stávajícího systému ústředního vytápění podlahovým vytápěním by mohlo snížit emise uhlíku o téměř 1900 kg CO2/rok. 

Máte-li zájem o dlouhodobé úspory nákladů na podlahové vytápění, získejte bezplatnou cenovou nabídku ještě dnes. Řešení podlahového vytápění Warmup, vhodné jak pro renovace, tak pro novostavby, lze použít s téměř všemi podlahovými krytinami a snadno se instalují a používají.