Vlastnit starou nemovitost znamená pečovat o kus historie. Vytápění starého domu však může být náročné:

  • Neustálá regulace teploty nahoru nebo dolů ve snaze udržet ji stabilní 
  • Vysoké náklady na údržbu starého zařízení
  • Extrémně vysoká spotřeba energie v zimě

Díky moderním pokrokům v oblasti elektrického vytápění je možné přidat účinný, tichý a čistý zdroj tepla, aniž by bylo nutné zabírat více místa pro další zařízení.

Problémy s vytápěním starého domu

Infiltrace vzduchu je nepřítelem každého topného systému. K tomu, aby se nedostal dovnitř, je třeba vědět, jak se tam dostává. Při modernizaci stávajícího zdroje tepla může být rovněž problémem najít pro něj dostatek prostoru.

Špatná izolace

Tepelné ztráty nezateplenou střechou mohou dosahovat až 40 %. Existují další komplikace, které mohou vyplynout ze špatné izolace střechy:

  • Hromadění vlhkosti ve střeše
  • Poškození střešního pláště
  • Problémy s plísněmi

Pokud nejsou stěny řádně izolovány, problémy se ještě prohlubují.

Návrhy

Nedostatečně izolovaný dům ztrácí teplo konvekcí, vedením a sáláním. Tepelné ztráty způsobené průvanem v oknech, stěnách a výstupech na vnějších stěnách jsou způsobeny konvekcí. Studený vzduch vstupující do domu se ohřívá vzduchem v domě a stoupá ke stropu. Pokud není strop izolován, pak toto teplo z domu dále uniká.

Prostor pro vybavení

Hlavním problémem při modernizaci zdroje tepla je jeho umístění: kde bude instalován? Většina starších domů nebyla postavena s dalšími extra místnostmi, takže najít místo pro umístění nového topného systému může být problém. Možnosti mohou být omezené, aniž byste obětovali stávající místnost pro instalaci topné jednotky.

Strategie, jak efektivně vytápět starý dům

Každý dům bude potřebovat několik úprav, aby byl energeticky účinný. Většina těchto “oprav” je snadná a nezatíží bankovní účet, ale měly by být provedeny před instalací nového topného systému, aby byl zajištěn jeho maximální výkon.

1. Modernizace izolace

Přidání izolace na střechu je snadné. Velká část tepla uniká střechou, proto má smysl tuto oblast opravit jako první. Existují 3 možnosti, které lze provést bez nutnosti najímání odborníka:

  • Foukaná izolace
  • Skládaná izolace (vata)
  • Obě varianty

Může to být víkendový projekt, který ušetří náklady na energii.

Pokud nejsou stěny dobře izolovány, je nejlepším řešením provést jejich zateplení fasádním polystyrenem. Toto řešení je nejčastější a ušetří značné náklady na vytápění. V případě, že není možnost provést izolaci vnějších stěn, může se v domě instalovat tzv. předstěna, kam se vloží tepelná izolace. Správně izolovaný dům přidá roky životnosti topnému systému a zvýší hodnotu domu při dalším prodeji.

2. Zkontrolujte, zda jsou okna a dveře řádně utěsněny

Oblastí, na kterou se často zapomíná, jsou okna a dveře: utěsnění kolem vnějších obložení a přidání pěnové izolace do interiéru. Přidání těsnění do exteriéru je jednoduché a nevyžaduje odstranění žádného obložení. Chcete-li však přidat izolaci kolem oken a dveří z interiéru, je třeba obložení odstranit. Bude to vyžadovat určité úsilí, ale odměnou je teplejší domov za méně peněz.

3. Instalace elektrického podlahového vytápění

Jednou z možností je instalace elektrického podlahového vytápění. Díky vytápění celé podlahy jsou osoby a obsah místnosti ohřívány, aniž by se přehříval vzduch v místnosti. Není zapotřebí žádný další prostor, protože funguje přímo pod podlahou a vyžaduje velmi malou konstrukční výšku  – obvykle méně než 2 cm. Elektrické podlahové vytápění poskytuje:

  • Čisté, pohodlné a tiché vytápění
  • Efektivní dlouhodobý provoz
  • Žádná údržba
  • Nižší měsíční spotřeba energie než u jiných systémů
  • Snadná instalace

Kdysi bylo elektrické podlahové vytápění možností pouze pro bohaté, nyní je však dostupné pro většinu majitelů domů.

4. Instalace programovatelného termostatu

Systémy elektrického podlahového vytápění jsou účinným způsobem, jak zajistit dodatečné vytápění místnosti nebo celého domu. Přidáním inteligentního programovatelného termostatu do systému získáte výhodu automatického zónově řízeného vytápění. Termostat nejenže řídí teplotu, ale také se učí, jak se místnost vytápí a ochlazuje a reaguje na tyto změny využitím přesných časů zapnutí a vypnutí, aby optimalizoval úroveň komfortu v místnosti. Programovatelný termostat aktivuje sálavé podlahové vytápění pouze v době, kdy je místnost využívána, na rozdíl od jiných systémů, které během každého cyklu vytápějí všechny místnosti v domě.

5. Audit a optimalizace spotřeby energie

Jako poslední krok při optimalizaci spotřeby energie zvažte možnost nechat si zpracovat profesionální energetický audit domu, který určí zdroje úniků vzduchu a tepelných ztrát a poskytne také plán na odstranění zjištěných problémů.

Jednoduchý audit však lze provést tak, že pečlivě zkontrolujete, zda nejsou mezery na lištách základových desek a kolem vnějších dveří. Pravidelně kontrolujte těsnění dveří a oken a v případě potřeby je vyměňte. Dbejte na používání úsporných žárovek a zhasínejte světla, pokud nejste v místnosti. Zkontrolujte vnější stranu domu, zda v ní nejsou zjevné trhliny, kterými by mohl pronikat vzduch.

Pro dosažení nejlepších výsledků zvolte elektrické podlahové vytápění.

Když se zváží všechny možnosti modernizace starého topného systému, je nejlepší elektrické podlahové vytápění, protože:

  • Je tiché a bezpečné.
  • Nejsou zde žádné pohyblivé části, které by bylo třeba udržovat. Prach a alergeny se nešíří po domě.
  • Cena je konkurenceschopná s jinými srovnatelnými systémy.
  • Je to skvělé řešení pro jednu místnost i pro celý dům.

Ve společnosti Warmup se specializujeme na technologie elektrického podlahového vytápění a vyvinuli jsme produkty, které kromě vynikajícího výkonu poskytují také snadnou instalaci. Naše záruky jsou nejlepší v oboru a naše webové stránky usnadňují výběr topného systému.

Kontaktujte nás ještě dnes a získejte bezplatnou nabídku nebo si promluvte s naším zákaznickým servisem a zjistěte, jaké řešení Warmup vytápění je ideální pro Váš byt či dům.

Žádost o cenovou nabídku

Vyžádejte si cenovou nabídku vyplněním uvedeného formuláře a brzy vám odpovíme. Pokud chcete, můžete nám zavolat na číslo v levém horním rohu.

Žádost o cenovou nabídku