Hlavním rozdílem mezi různými podlahovými materiály a jejich vhodností pro použití v systému je tepelná vodivost materiálu, což znamená, jak rychle a efektivně se přenáší teplo na podlahu. Nejlepší podlahou pro podlahové vytápění je podlaha s dobrou vodivostí, protože se zahřívá rychleji, poskytuje větší tepelný výkon a je efektivnější při provozu. To však neznamená, že by se s podlahovým vytápěním nemohly použít méně vodivé materiály.

Floor Types compatible with underfloor heating

Nejlepším typem podlah pro podlahové vytápění je dlažba a kámen. Kompatibilní sálavý topný systém však najdete téměř pro každý typ podlahy. Mezi vhodné podlahy patří:

  • Dlažba, kamenné podlahy a leštěné podlahy
  • Podlahy z přírodního a umělého dřeva
  • Laminátové podlahy
  • Vinylové podlahy
  • Koberce
  • Gumové podlahy

Ať už se jedná o renovaci nebo výběr podlahy pro novou výstavbu, v tomto článku uvádíme, co vše je třeba vědět o různých typech podlach pro použití v kombinaci s podlahovým vytápěním.

TYPY PODLAHY

Podlahové vytápění lze použít pod jakýmkoli typem podlahy. Jediným rozdílem mezi povrchovou úpravou podlahy, která se má použít s podlahovým systémem, je tepelná vodivost materiálu.

DLAŽBA, KAMENNÉ PODLAHY A PODLAHY Z LEŠTĚNÉHO BETONU

Nejlepším typem podlah pro podlahové vytápění je dlažba a kámen. Dlažba a kámen mají vysokou tepelnou vodivost, což znamená, že teplo ze systému podlahového vytápění se rychle přenáší na povrch podlahy. Dlažba a kámen také dobře udržují teplo, čímž je systém efektivní. Díky vynikajícím tepelným vlastnostem jsou tyto typy podlah ideální pro podlahové vytápění v oblastech s vysokými tepelnými ztrátami. Mohou být vytápěny až na 29 °C nebo více, což poskytuje vysoký tepelný výkon až 200 W/m².

Tloušťka dlažby a kamene má malý vliv na tepelný výkon, ale mírně zvyšuje dobu zahřívání, takže při hledání ideálního systému se doporučuje maximální tloušťku 20 mm včetně lepidla.

tile stone and polished screed flooring for underfloor heating

Dlažba a kamenné podlahy jsou vysoce vodivé, díky čemuž jsou nejvhodnějším typem podlahy pro podlahové vytápění.

Keramická a kemanná dlažba

  • Nejlepší materiály podlahy pro podlahové vytápění
  • Vynikající přenos tepla a tenký profil
  • Snadno se udržuje v čistotě

Leštěný povrch

  • Vysoká vodivost, umožňující rychlé zahřátí
  • Vhodné pro použití s elektrickým podlahovým vytápěním

Břidlice a dlažební kámen

  • Přirozeně vysoce vodivé a ideální s podlahovým vytápěním
  • Odolná povrchová úprava podlahy je ideální pro oblasti s vyšším sklonem

Mramor

  • Dobrá tepelná vodivost, ale pomalejší zahřívání

Tipy pro instalaci: podlahové vytápění s dlažbou a kamenem

  • Při instalaci podlahového topení s dlažbou je nutné použít kvalitní 2-složkové flexibilní lepidlo na dlažbu.
  • Při instalaci na betonovou podlahu vždy používejte izolaci.

DŘEVĚNÉ PODLAHY

Různé typy dřevěných podlah mají různé tepelné vlastnosti, a proto existují rozdíly v jejich vhodnosti pro použití s podlahovým vytápěním. Čím hustší a tenčí jsou podlahové desky, tím lépe vedou teplo a obvykle jsou vhodnější pro podlahové vytápění.

Umělé dřevo je nejlepším typem dřevěných podlah, které se používají v systémech podlahového vytápění, protože sdobře reagují na změnu teploty podlahy. Lze použít i jiné dřevěné podlahy, ale s měkčím a méně hustým dřevem musí být věnována pozornost tloušťce podlahových desek, aby nepůsobily jako izolátor blokující přenos tepla. Obecně platí, že u dřevěných podlah nesmí teplota povrchu podlahy překročit 27 °C.

Zahřátí podlahy mění obsah vlhkosti dřeva, takže zvolená dřevěná podlaha musí být schopna přizpůsobit se změnám teplot podlahy, aniž by se změnil vzhled podlahy. Dřevo sušené v Kilnu má tendenci pracovat nejlépe s podlahovým vytápěním, vždy se však u výrobce podlahových krytin vždy přesvědčte o vhodnosti pro použití s podlahovým vytápěním.

wood flooring for underfloor heating

Podlahové vytápění lze použít s různými typy dřevěných podlah, ale je třeba věnovat pozornost tloušťce podlahových desek, aby nepůsobily jako izolátor blokující přenos tepla.

Umělé dřevo

Nejlepší dřevěné podlahy pro podlahové vytápění. Funguje dobře se změnami teplot podlahy a přizpůsobuje se měnící se vlhkosti.

Masivní tvrdé dřevo

Jsou náchylné na změny vlhkosti a teploty, které by mohly mít za následek mezery, baňkování a korunování. Při zvažování použití s podlahovým vytápěním je třeba dbát opatrnosti, aby byla zajištěna kompatibilita a dostatečný tepelný výkon – vždy zkontrolujte u výrobce vhodnost použití pro podlahové vytápění.

Měkké dřevo

Vhodné pro použití s podlahovým vytápěním, ale musí být věnována pozornost tloušťce podlahových desek, aby byl zajištěn dostatečně vysoký tepelný výkon.

Parkety

Jsou k dispozici buď z masivního dřeva nebo z umělého dřeva a většina typů je vhodná pro podlahové vytápění.

Bambus

Podobné jako umělé dřevo a protože je dobrým vodičem tepla, je vhodné pro podlahové vytápění.

Tipy pro instalaci: podlahové vytápění s dřevěnou podlahou

Dřevo je přírodní materiál, který je ovlivňován vlhkostí okolního prostředí. Z tohoto důvodu je důležité během instalace zajistit správný obsah vlhkosti dřevěných podlah a správný topný cyklus při instalaci podlahového vytápění.

Umělé dřevo lze pokládat přímo na podlahové vytápění pomocí plovoucí podlahy nebo lištového / spárovaného systému. Desky o tloušťce menší než 20 mm by měly být podepřeny a upevněny, aby měly zajištěnou vhodnou konstrukční podporu. Při instalaci desek přes potěr se doporučuje podložky s nízkým tepelným odporem.

LAMINÁTOVÉ PODLAHY

Tato syntetická podlaha simuluje dřevo a nabízí povrchovou úpravu odolnou proti skvrnám a poškrábání. Lze ji snadno pokládat a jedná se o nákladově efektivní řešení. Většina laminátů je vhodná pro podlahové vytápění, ale před instalací systému je vhodné se poradit s výrobcem podlahy.

VINYLOVÉ PODLAHY

Vinylové podlahy lze bezpečně použít s podlahovým vytápěním. Vinyl se rychle zahřívá i ochlazuje. Vinylové podlahy podléhají omezení nejvyšší teploty, obvykle 27 ° C, což omezuje tepelný výkon, takže se v oblastech s vysokými tepelnými ztrátami nedoporučují.

GUMOVÉ PODLAHY

Gumu lze použít pro podlahové vytápění. Masivní gumová podlaha je obvykle velmi vodivá, takže se rychle zahřívá a poskytuje vysoký tepelný výkon. Vždy se poraďte s výrobcem, abyste zajistili vhodnost použití pro podlahové vytápění.

KOBERCE

Koberec je vhodný pro použití s podlahovým vytápěním, pokud materiál koberce nebo podkladu nepůsobí jako izolátor blokující teplo. Celkový tepelný odpor všech materiálů, včetně jakýchkoli podložek, nesmí překročit 2,5 tog (0,25  K/W), aby systém poskytoval dostatečný tepelný výkon.
carpet flooring for underfloor heating
Laminátové podlahy a koberce jsou vhodné pro použití s podlahovým vytápěním, ale musí být zajištěno, aby celkový tepelný odpor všech materiálů nepřekročil 2,5 tog (0,25  K/W), aby systém poskytoval dostatečný tepelný výkon.

ČASY ZAHŘÁTÍ U RŮZNÝCH TYPŮ PODLAH

Výběr materiálu podlah ovlivňuje dobu zahřívání, protože každý materiál má jinou tepelnou vrstvu a vodivost. Čím nižší je tepelná vrstva a vyšší vodivost, tím rychleji se teplo z podlahového vytápění přenáší na povrch podlahy. To však také znamená, že materiály s nízkou tepelnou vrstvou se ochlazují rychleji než materiály s vysokou tepelnou vrstvou. Citlivost systému lze zlepšit použitím izolačních desek pro podporu přenosu tepla do povrchové úpravy podlahy.

comparative heat-up times graph of different flooring materials for underfloor heating

VLIV PODLAHOVÉHO MATERIÁLU NA VÝSTUP TEPLA

Volba podlah ovlivňuje maximální tepelný výkon systému, protože některé povrchové úpravy mají omezení nejvyšší teploty, což omezuje maximální tepelný výkon. Tepelný výkon systému závisí na celkové vytápěné podlahové ploše a teplotě vzduchu a podlahy. Tepelný výkon je ovlivněn změnou některého z těchto tří faktorů. Obvykle je nejjednodušší změnit povrch podlahy, protože velikost místnosti a komfortní teplota vzduchu jsou již stanoveny.

Je důležité zajistit, aby tepelný výkon z podlahy byl větší než tepelné ztráty v místnosti. Jak ukazuje níže uvedený graf, rozdíl teploty v podlaze o dva stupně způsobuje velký rozdíl v tepelném výkonu. Pokud tedy lze vybranou podlahu zahřát pouze na 27 ° C, a to nezajistí potřebný tepelný výkon, může být vhodné změnit typ podlahy, která může být zahřátá na 29 ° C, čímž se získá větší tepelný výkon. Kromě toho lze zvážit přidání přídavného topení, aby se zajistilo, že topný systém splní očekávání.

heat output and floor temperature chart for underfloor heating

Maximální tepelný výkon je přímo spojen s teplotou podlahy. Graf ukazuje maximální tepelný výkon systému podlahového vytápění, když je požadovaná pokojová teplota 21 °C a vytápěná plocha 10 m².

Pokud chcete instalovat podlahové vytápění, podívejte se na náš sortiment produktů podlahového vytápění a vyhledejte systém vhodný pro použití s vybranou povrchovou úpravou podlahy nebo si vyžádejte bezplatnou cenovou nabídku.