Vytápění domu po celou zimu můžeme přidat – rychle. Ale je to také nutné. Bohužel to pro mnoho z nás znamená vysoké náklady na vytápění, a proto se termostaty staly populární volbou pro regulaci teploty v domě. Podle výzkumu mnoho z nás dělá určité chyby, pokud jde o jeho použití. V tomto článku se podíváme na nejčastější chyby, které lidé dělají při používání termostatu, a na to, jak se jim lze vyhnout, aby účty za energii byly co nejnižší a přitom vytápění domů v zimě zůstalo stejně útulné a příjemné.

Thermostats Mistakes Blog

1. NASTAVENÍ ŠPATNÉ TEPLOTY

Nastavení správné teploty na termostatu je klíčem k pocitu pohodlí v domě. V dnešní době má spousta lidí tendenci přehřívat své domovy, což vede k plýtvání energií a neklidným, dusným nocím, což vede k bolestem hlavy. A zatímco pohodlí nelze definovat absolutně, doporučený plán navrhuje teploty v obývacím pokoji 21-22 ºC, zatímco ložnice a všechny ostatní obsazené místnosti by měly být na 18-20 ° C. Místnosti by neměly přesáhnout 24 ° C.

Základní systémy ústředního vytápění neumožňují regulovat teploty jednotlivých místností a většinou se na chodbě nachází pouze jediný termostat, což ztěžuje rovnováhu teplot. Zde vám může pomoci jednoduchý tip: zapněte topení a nastavte radiátorový ventil v obývacím pokoji na pohodlnou úroveň. Poté nastavte ventily ve zbývajících místnostech o jednu úroveň níže. Pokud se například v obývacím pokoj cítíte pohodlně na úrovni 4 na radiátorovém ventilu, měla by být ložnice na úrovni 3 nebo nižší. Nakonec by měl být termostat v chodbě nastaven na 20 ° C – protože se jedná o poslední místo pro zahřátí. Zajistí to, že všechny místnosti udržují příjemnou teplotu bez přehřátí. Nevyužité místnosti by měly mít zavřené dveře a radiátory nastaveny na nejnižší úroveň.

2. ZVÝŠENÍ TEPLOTY NA TERMOSTATU K RYCHLEJŠÍMU ZAHŘÁTÍ MÍSTNOSTI

Pokud jste právě přijeli do chladného domu v mrazivém zimním dni, mohlo by se zdát rozumné zvýšit teplotu na termostatu. Ale to nepomůže k tomu, aby jste se rychleji cítili v teple a pohodlí. Důvod je jednoduchý: termostat nemá žádnou kontrolu nad tím, jak rychle se dům zahřívá; vše, co dělá, je nastavení konečné teploty na požadovanou úroveň pohodlí. Je nejlepší představit si základní termostat jako omezovač teploty. Umožňuje úplné zapnutí topení, dokud není dosaženo nastavené teploty. V tomto okamžiku termostat vypne topení, dokud teplota znovu neklesne. Nastavením teploty na vyšší úroveň, než je úroveň komfortu, umožní systému přehřátí místností, což je nepohodlné a nepříjemné a v konečném důsledku je to i plýtvání energií.

3. TRVALÉ UDRŽOVÁNÍ TEPLA 

Obecně platí, že nejlepší věcí, kterou můžete udělat, je nastavit nižší teplotu, když nejste doma. Věda za tím je jednoduchá: množství tepla, které domov ztrácí, souvisí s rozdílem teploty uvnitř a vně domu. Čím je venku chladněji, tím více tepla se ztrácí; čím je uvnitř tepleji, tím více tepla se ztrácí. Čím méně tepla se tedy ztrácí, tím méně energie se využívá k udržení příjemné teploty v domě. To je důvod, proč je efektivnější snížit vytápění pod úroveň pohodlí, když nejste doma.

Jestliže nastavení nízké teploty při nepřítomnosti v domě může ušetřit peníze, tak proč tolik lidí nedodržuje toto jednoduché pravidlo? Důvod je snadno vysvětlitelný: návrat do chladného domu způsobí, že většina lidí nastaví termostat na vyšší úroveň, než je obvyklá úroveň pohodlí. To zapříčiní přehřátí domu a ztrátu peněz, které ušetřili nastavením nížší teploty, když byli venku. To je místo, kde programovatelné termostaty fungují velmi dobře a zajišťují vytápění místností, které fungují efektivně, i když nejsou doma.

Bohužel se věci mohou trochu změnit, když se změní pravidla, nebo také u systémů s delší odezvou, jako jsou radiátory a teplovodní podlahové vytápění. Zde může inteligentní termostat ušetřit spoustu peněz. Nejlepší inteligentní termostaty se učí přesný čas potřebný k zahřátí domu (který je pro každý domov jedinečný) a použijí ho v kombinaci s tím, jak daleko je uživatel od návratu domů. Tímto se zajistí, že se systém automaticky aktivuje ve správný čas, čímž dosahuje maximální účinnosti bez obětování úrovně pohodlí.

4. KOMPLETNÍ VYPNUTÍ VYTÁPĚNÍ NAMÍSTO VYUŽITÍ NASTAVENÉ TEPLOTY NA TERMOSTATU

Mnoho lidí vypíná topení, když opouštějí dům. To může způsobit vyšší vlhkost a růst plísní. Naštěstí je většina domů dostatečně zateplená, takže během jednoho dne neklesnou teploty tak nízko, aby k těmto jevům docházelo. A ze stejného důvodu dům pravděpodobně neklesne na znepokojivě nízkou teplotu během jednoho dne, když je topení vypnuté. Používání snížené teploty neznamená, že topení je zapnuté, když nejste doma. Pokud je dosažená nastavená teplota útlumu pro dům, bude vytápění vypnuto, zatímco budete normálně nepřítomni, ale dům bude chráněn před přílišným poklesem teploty, pokud bude vaše nepřítomnost delší, než se očekávalo.

Dosažení správné teploty útlumu pro každý domov může chvíli trvat a může vyžadovat trochu experimentování, ale dobrý výchozí bod je 16 ° C. Průměrný domov potřebuje přibližně 1 hodinu, aby se zahřál ze 16 ° C na 21 ° C, a podle toho by měl být program odpovídajícím způsobem upraven. Inteligentní termostaty mohou odstranit problémy s experimentováním tím, že automaticky vypočítají nejlepší teplotu, která se má použít v době nepřítomnosti a aktivují topení tak, aby se místnosti zahřály včas před vašim příjezdem.

5. ZVYŠENÍ TEPLOTY NA TERMOSTATU NAMÍSTO POUŽITÍ DALŠÍ VRSTVY OBLEČENÍ

Přidáním další vrstvu oblečení, jako je například svetr, můžete zvýšit pocitovou teplotu až o 3 ° C. Kromě toho oficiální výzkum ukázal, že snížení průměrné teploty v domácnosti o 1 ° C může na účtech za energii ušetřit až 10%. Jinými slovy: přidáním další vrstvy oděvu umožníte nastavení termostatu na nižší teplotu a díky tomu můžete ušetřit na účtech za energii. Zkuste proto příště přidat další vrstvu oblečení, než zvednete teplotu v domě.