Podlahové vytápění, také nazývané sálavé vytápění, je luxusním domovním prvkem a populárním trendem v novém bydlení, jakož i v rekonstrukcích zaměřených na čisté, pohodlné a designově zaměřené bydlení. Tento blog pojednává o výhodách a nevýhodách podlahového vytápění. Začneme s výhodami a poté se přesuneme k nevýhodám.

Přehled výhod a nevýhod:

(+) Energeticky efektivní vytápění (+) Snadné ovládání (+) Více prostoru a svobody designu (+) Pracuje se všemi podlahovými krytinami (+) Bezpečnost a pohodlí (+) Snadná instalace

(-) Náklady na instalaci (-) Čas instalace (-) Nárust výšky podlahy

Living room with underfloor heating blog

Výhody podlahového vytápění

1. Energeticky efektivní vytápění

Elektrické podlahové topení zajišťuje konzistentní vytápění místnosti od podlahy směrem ke stropu.

Tradiční radiátory musí být zahřívány na vysokou teplotu (mezi 65-75 ° C), aby mohly účinně vytápět místnost, zatímco elektrické podlahové vytápění musí běžet pouze při teplotě 29 ° C nebo nižší, v závislosti na povrchu podlahy, aby se místnost vytopila – menší spotřeba energie a nižší účty za energii.

underfloor heating energy efficiency

Radiátory zahřívají nejprve vzduch, který je nejblíže, a proto jsou místnosti vytápěné radiátory náchylné k „chladným místům“, což znamená, že vzduch je ve vzdálenějších částech místnosti chladný a v blízkosti radiátorů velmi horký. To obvykle vede k tomu, že se otevře okno nad radiátorem, aby se zajistil přívod čerstvého vzduchu a velká část energie vynaložená na vytápění domu unikne z okna ven. Naproti tomu sálavé vytápění zajišťuje teplo od podlahy v celé místnosti bez chladných míst.

Abychom to shrnuli, na rozdíl od tradičních otopných těles, které mohou místnost občas chladit a jindy zase příliš zahřát, podlahové vytápění se nepřehřívá – místo toho dosahuje požadovanou nastavenou teplotu pomocí nástěnného termostatu.

Sálavé teplo poskytuje průměrnou úsporu 15% na účtech za energii díky efektivnímu způsobu vytápění domu.

2. Snadný provoz systému

Po instalaci nevyžaduje podlahové vytápění prakticky žádnou údržbu a poskytuje celoživotní záruku pro naprostý klid. Regulátory topení Warmup zajistí, že systém bude pracovat nejefektivnějším způsobem buď automaticky s inteligentním termostatem WiFi, nebo s programovatelným termostatem, který lze naprogramovat tak, aby se zajistilo, že se topení v určitých okamžicích zapne a v některých naopak vypne – např. v noci.

zoned heating control

3. Více prostoru a svobody designu

Díky podlahovému vytápění si uživatelé mohou užít celou místnost bez radiátorů na stěnách. Dokonce i nejmodernější radiátory zabírají místo na zdi, takže si představte svobodu designu, která je k dispozici u vyhřívaných podlah – stěny lze libovolně zdobit, aby jste se skutečně vyjádřily, nebo jednoduše dosáhly minimalistického vzhledu, bez ohledu na styl a bez nutnosti plánování kolem radiátorů.

interior design without radiators

4. Pracuje se všemi podlahovými krytinami

Podlahové vytápění poskytuje svobodu při navrhování domu, přičemž využívá co nejvíce podlahového prostoru. A uživatelé si stále mohou zvolit typ podlahy, který chtějí, protože podlahové topení funguje dobře s laminátem, dřevem, dlažbou, kameny, koberci a dalšími.

Floor Types compatible with underfloor heating

5. Bezpečnost a pohodlí

Mít podlahové vytápění znamená, že se už nemusí starat o ostré hrany nebo horké povrchy radiátorů, když jsou v domě malé děti. Topný systém je bezpečně ukrytý v podlaze a na dotek nikdy nebude příliš horký.

Sálavé teplo je také mnohem lepší pro kvalitu vzduchu v místnosti, protože udržuje čerstvý vzduch bohatý na kyslík. Oproti tomu vysoké teploty způsobené radiátory zvyšují nepohodlí a snižují hladinu kyslíku. Tepelná cirkulace vzduchu stoupajícího ke stropu a potom zpět způsobuje víření prachu. U podlahového topení k tomuto jevu nedochází.

improve air quality and less dust with underfloor heating

6. Snadná instalace

Instalace podlahového vytápění je snadná, zejména pokud je součástí projektu nové výstavby nebo renovace. Například topné rohože SPM společnosti Warmup mohou být instalovány jako projekt pro kutily, protože je snadné pokládat elektrický kabel, který je vždy připevněn k síti a stačí tak pouze rozvinout rohož na požadované místo. Navíc je zde ještě větší pohodlí při úklidu, protože zde nejsou žádná zákoutí v okolí radiátorů.

Nevýhody podlahového vytápění

1. Náklady na instalaci

Při odhadování nákladů na instalaci je bezpečná strana pro odhad nákladů mezi 2000 až 12500 Kč za metr čtvereční v závislosti na zvoleném typu systému. Po instalace stranou, budete ještě potřebovat kvalifikovaného elektrikáře pro připojení systému k napájení, to může zabrat i několik hodin a tím pádem se zvýší náklady o několik set až tisíc Kč v závislosti na tom, koho jste si vybrali a kde se nachází váš dům.

Minimální cena za práci elektrikáře je od 3000 Kč v závislosti na požadované profesní práci.

2. Doba instalace

Obvykle je třeba nanést samonivelační hmotu na horní část elektrického podlahového vytápění. Poté je potřeba, aby samonivelační hmota pořádně vyschla – většinou je to den až dva a až poté je možné položit finální podlahu.

Warmup heating mats installation

3. Nárust výšky podlahy

Systémy podlahového vytápění zvyšují v závislosti na zvoleném systému výšku podlahy v místnosti v průměru o několik centimetrů. Dále je vhodné instalovat pod topným systémem izolační desky, aby se maximalizoval potenciál energetické účinnosti a zajistil se přenos tepla směrem nahoru do místnosti. Použítím izolačnách desek se zvýší výška podlahy o další centimetry.

Pokud je potřeba zajistit minimální nárust výšky podlahy, může být ideální systém podlahového vytápění rohož Warmup SPM – protože má velmi tenkou kabeláž připojenou k síti a v důsledku toho zvýší výšku podlahy minimálně.

Shrnutí: stojí podlahové vytápění za to?

Podlahové vytápění je snadný a energeticky efektivní způsob vytápění domu. Ačkoli jsou náklady na instalaci sálavého vytápění vyšší než náklady na instalaci tradičních radiátorů, existují různé možnosti, které vyhovují jakémukoli rozpočtu, a stojí za to si uvědomit, že podlahové vytápění poskytuje značné úspory nákladů na účtech za energii v dlouhodobém horizontu.

Při renovaci koupelny je zvláště důležité myslet na podlahové vytápění. Pokud je možnost zvýšit úroveň podlahy, ušetří se náklady na práci. Komfort a úspora nákladů na provoz systému bude výhodnější v delším horizontu.

ZOBRAZIT produktové řady podlahového vytápění Warmup